Vairāki uzņēmuma pārstāvētās tehnikas ražotāji šogad nākuši klajā ar jauniem piedāvājumiem, kas varētu ieinteresēt Latvijas mežsaimniekus. Kā viena no tādām lietām jāmin Zviedrijā ražotās VRETEN meža piekabes, kas jau vairāku gadu laikā sevi lieliski pierādījušas darbā Lat­vijas apstākļos komplektā ar speciāli meža darbiem paredzētajiem BELARUS traktoriem, kas aprīkoti ar mežā nepieciešamajām bruņām, vinču un vadības sistēmu no kabīnes. 


Piedāvām: jauno mežas piekabes tipu - VRETEN 1200FW


Šī tāpat kā citas Vreten piekabes tiek izgatavotas no augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda Optim 650 MC. Noņemama un pārvietojama priekšējā piekabes reste un balsta sijas kokmateriālu novietošanai, nodrošina koksnes iekraušanas laukuma pielāgošanu atbilstoši pārvadājamiem materiāliem un individuāli katra vajadzībām. Balsta sijas pēdējo pāri iespējams izvirzīt par 80cm, tādejādi pagarinot koksnes iekraušanas laukumu. Pateicoties manuālai vai hidrauliskai piekabes vadības sistēmai tā iegūst labu manevrētspēju. Hidrauliskās šļūtenes un cauruļvadi ir pilnībā aizsargāti, jo tie ir ievietoti piekabes un manipulatora rāmja iekšpusē. Piekabe paredzēta smagu kravu transportēšanai. 


Manipulatora tehniskais raksturojums: 

Manipulators 810 DE  
Standartaprīkojums  
Vadības vārsts NH 210 2-Stick
Rotators GR46
Satvērējs V25 pro
Pacelšanas moments 48 кNm
Celtspēja 4m attālumā bez satvērēja 1260 кg
Celtspēja pie maksimālas strēles izbīdes, bez satvērēja 580 kg
Maksimālā strēles aizsniedzamība 8,1 m
Hidrauliskā strēles izbīde 2 x 1,3 m
Ieteicamā hidraulikas sūkņa ražība l/min 50-80 
Hidrauliskās sistēmas spiediens, MPа 19
Pagrieziena leņķis  410°
Rotatora pagrieziena moments 18кNm
Masa 1100 kg
Skrūvju savienojums 350x350
Pagrieziena cilindru skaits
Citi vadības vārsti pēc izvēles: servassisted vai  electric proportional control  

 

"Šis ir pats jaunākais VRETEN produkts, kurā zviedru inženieri iemiesojuši vismodernākās tehnoloģijas – kā uzskata Peters Johansons (Peter Johanson), VRETEN AB prezidents,  šo treileri varētu nosaukt par «nākotnes meža piekabi», un tas ir piemērots patiesi profesionālai lietošanai.


Jaunās piekabes konstrukcija ir ļoti līdzīga forvarderim. Tā aprīkota ar jaunu, izturīgu manipulatoru ar sniedzamību ir 8,1 m. Piekabe pieejama arī modifikācijā ar riteņu piedziņu caur hidromotoriem. VRETEN ražo pavisam 9 dažādus meža piekabju modeļus, bet darbam Latvijas apstākļos vislabāk piemērots ir tieši šis 12 tonnu modelis. «Agri vai vēlu pienāk brīdis, kad mežsaimniekam sagribas palielināt darba ražīgumu,» ir pārliecināts P. Johansons, piebilstot, ka šādu tendenci VRETEN novēro gan Zviedrijā, gan Vācijā un citviet pasaulē.


VRETEN rūpnīcā gada laikā tiek saražotas vairāk nekā 400 meža piekabes, kas tiek realizētas vairāk nekā 10 valstīs, pārsvarā Rietumeiropā. Kā uzsver P. Johansons, VRETEN kompānijai svarīgāks par apjomu ir kvalitātes rādītājs, tāpēc ražošanā tiek izmantoti visaugstākās kvalitātes komponenti, nekādā gadījumā nekas netiekot iepirkts ne Ķīnā ne kādā citā no trešās pasaules valstīm – lielākā daļa komponentu tiek ražoti VRETEN rūpnīcā Zviedrijā, kur tiek izmantotas pilnīgi automatizētas mašīnas ar lāzera un plazmas griezējinstrumentiem, bet tērauda locīšanas un metināšanas darbus veic robotu līnija. Kā norāda kompānijas vadītājs, šādā tehnoloģijā ražotu izstrādājumu izturība ir ievērojami augstāka nekā izlietām detaļām. VRETEN ražošanā izmanto visaugstākās markas Zviedrijā ražotu tēraudu, kas pats par sevi jau ir zināms garantijas zīmols".


No "Meža avīze" No 5, 2012 raksts "Latvijas apstākļiem piemērota tehnika", www.mezaavize.lv